Smart Housing - Sonnwendviertel II - Woschitz Group

Apartment Complex – Central Station – Sonnwendviertel II

Project History

In 2012, this project was the winner of a Developer Competition in Sonnwendgasse/1100 Vienna in the theme of smart housing (complete, compact, cost-effective) and was recommended by the wohnfonds_wien (fund for housing construction and urban regeneration) and the jury for realization. The assessment criteria included architecture, social sustainability, economics and ecology.

Smart housing with mind

The smart strategy is to offer relatively small apartments in high density at low cost. One aspect is the flexibility in the floor plans. The urban development principle of the roadside development was continued. The linear, large-scale building structure opens with its southern façade towards the busy Alfred-Adler-Straße and has been opened by the private balcony of the front balcony zone. Through colorful and varied open corridors in the inner courtyard and a varied balcony structure on the road side the development received a high identification value.

Construction

The “Shelf for living” was designed according to the principle of a loft with one-humped access (open corridor). The storeys were stretched between two outer walls. The balconies (outside) and the open corridors (inside) are subject to different principles. The facades of the façade placed in front of the façade carry their loads into the underground garages via columns. The scaffolding that supports the balconies consists of thermally separated, fully prefabricated reinforced concrete beams, which transfer their loads into the floor ceilings.

For this purpose, bend-resistant cantilevered frames as well as Virendel carriers with slender training were planned, which carry the balcony plates above. Into the 3,3×3,4m frame (cross-section 30x30cm) bending-stiff steel connection elements were inserted, which allow easy assembly and thermal separation. The 24-m long Virendeel carrier (cross-section 40x30cm) is designed as a 2-field carrier and is connected to the building via transverse beams. The 17cm thick balcony slabs were made of lightweight concrete for weight reasons. The entire balcony construction extends over 160lfm and 7 floors.

The quality-assured prefabrication of the components in the factory ensured a precise assembly. The good success in the finished production of the prefabricated balcony construction is sometimes due to the cooperative cooperation between the planning engineer and the executing construction company or its finished work. The visual quality of the surfaces can also be shown.

Ecology

In terms of the ecology of the building, a low energy standard with wood-aluminum windows, three-pane glazing, controlled living room ventilation with exhaust fans, soundproofed night-stream opening and wooden parquet floors were provided in the lounges.

The project SMART HOUSING – SONNWENDVIERTEL II – CENTRAL STATION was nominated by the Federal Ministry of Agriculture, Forestry, Environment and Water Management (BMLFUW) by Federal Minister Andrä Rupprechter on the State Prize Architecture and Sustainability.

This project was implemented with  RWTplus (structural engineering, building physics) and Woschitz Engineering (house technology). These companies are members of the WOSCHITZ GROUP.

Photos © Nextshot Horst Dockal, RWTplus

Information zu Projekt:

Location
1100 Vienna, Alfred-Adler-Straße / Sonnwendgasse
Client
Heimbau Gemeinnützige Bau-, Wohnungs- und Siedlungsgenossenschaft reg. GmbH
Architecture
Geiswinkler&Geiswinkler Architekten ZT GmbH
Landscape planning
Auböck + Kárász Landschaftsarchitekten
Execution
Bauunternehmung Rudolf Gerstl KG
Period
2012-2016
Services
Structural Engineering, Building Physics, House Technology

Umgesetzt mit:

  • RWT Plus
  • Woschitz Engineering